For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

Jaap Dronkers is op 30 maart 2016 overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij was van 1990 tot 2001 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, eerst als hoogleraar onderwijskunde (1990-1999), daarna als decaan van de faculteit Onderwijswetenschappen en Pedagogiek (1994-1998) en hoogleraar sociologie en voorzitter van de afdeling Sociologie en Antropologie (1999-2001).

Jaap Dronkers (foto: nsv-sociologie)

Na een hoogleraarschap aan het European University Institute (2001-2009) keerde hij terug naar Nederland als honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Jaap Dronkers was tevens associate fellow van het Amsterdam Centre for Inequality Studies van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen van de UvA. Hij kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Turku (Finland), en was erelid van de Nederlandse Sociologische Vereniging.

We verliezen een van de meest toonaangevende onderwijswetenschappers van Nederland en Europa. Jaap was tot aan zijn dood actief als onderzoeker, en publiceerde ook recentelijk nog veel belangrijke artikelen. Onlangs heeft een onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht en de UvA een groot NWO-onderzoeksprogramma afgerond waarin Jaap een belangrijke rol speelde. Met zijn ambities, zijn humor en zijn markante persoonlijkheid heeft hij velen geïnspireerd. Hij begeleidde een groot aantal promovendi en masterstudenten.

Jaap nam veelvuldig deel aan het publieke debat, en schuwde de discussie niet. Opinies werden uitsluitend gestaafd met empirische bewijslast, en hij stond voor de bevindingen die hij deed. Dat maakte hem niet altijd geliefd bij politici en bestuurders, maar daar liet hij zich niet veel aan gelegen liggen.

We zullen zijn tomeloze inzet, humor, eruditie en betrokkenheid missen. 

Herman van de Werfhorst, hoogleraar Sociologie, Universiteit van Amsterdam